awam

Sos Nanas Bercili Sos Nanas Bercili

 

 

Sos Nanas boleh disediakan dengan memasak puri buah nanas, garam, gula dan bahan pemekat bersama-sama air sehingga mendidih.

 

Untuk menjamin sos yang bermutu, pemilihan bahan perlu dititikberatkan. Buah nanas perlulah segar dan cukup kematangannya. Cili yang masak merah dapat menghasilkan warna sos yang menarik. Sos hendaklah dimasak untuk membasmi mikroorganisma yang terdapat di dalam bahan mentah. Masa dan suhu memasak hendaklah dipatuhi untuk mendapatkan warna, kepekatan, mutu yang seragam dan kestabilan sos. Pemprosesan haba yang lama akan menyebabkan sos lebih gelap warnanya.

Semasa mencampur, gam perlu digaulkan terlebih dahulu dengan sebahagian daripada gula yang diperlukan. Gam yang berserbuk halus ini tidak mudah larut bersendirian dalam campuran buah. Dengan mengaulkan gam dengan gula dan dimasukkan ke dalam campuran buah sedikit demi sedikit sambil dikacau, larutan dikacau dengan mudah tanpa berketul.

Asid Sitrik digunakan untuk menurunkan pH sos sehingga menjadi kurang dari 4.5. Ini adalah penting kerana bahan awet yang digunakan iaitu Natrium Benzoat mempunyai kesan yang maksimum hanya pada pH 4.5 dan ke bawah sahaja.

Sos diisi ke dalam botol semasa ianya masih panas. Ianya bertujuan mengurangkan pencemaran mikroorganisma di samping mendapat keadaan separa hampagas (partial vacuum) di bahagian mulut botol agar pertukaran warna di leher botol dapat dikurangkan.

Formulasi Sos Nanas Bercili
Bahan Kuantiti (gm)
Cili Merah 40
Puri Nanas 600
Gula 346
Garam 25
Bawang Putih 10
Kanji Makanan 20
Gam Makanan 15
Asid Asitik 6
Sodium Benzoat 0.0343 (Berasaskan Jumlah Berat Diatas)

 

Kaedah Pemprosesan

1.
Buah nanas yang matang dan tidak rosak dipilih. Dibuang kulit, mata dan dijadikan puri.

2.
Cili dicuci dan dibuang biji. Bawang putih dibuang kulit. Kedua-dua ini dikisar.

3.
Puri nanas, cili dan bawang putih dimasukkan ke dalam periuk masak dan dipanaskan sambil dikacau.

4.
Campuran gula, gam dan garam dimasukkan dan campuran serta dididihkan.

5.
Bancuhan kanji pula dimasukkan campuran dididihkan sambil dikacau.

6.
Masukkan bancuhan asid dan bahan awet dan dididihkan sehingga mencapai 40°Bx.

7.
Sos diangkat dan dibotolkan semasa masih panas dan ditutup segera.

 

 

Mukasurat: 1  2