awam

SILAJ SILAJ

PENGHASILAN SILAJ DARIPADA SISA NANAS DENGAN MENGGUNAKAN BIO-TEKNOLOGI EM

 

PENGENALAN
 

“Effective Microorganisms (EM)” terdiri daripada 3 kumpulan utama bakteria iaitu phototropik, asid laktik dan yis. Ia merupakan adunan simbiosis mikrob yang direkacipta oleh Professor Dr. Teruo Higa. EM diperbuat daripada campuran kultur spesis mikrob yang diperolehi dari persekitaran semulajadi dan bekerja mengikut sinergi yang tersendiri.
 

METODOLOGI
 

Jadual 1 menunjukkan penyediaan larutan untuk 10 liter kontena. Larutan EM dan gula merah dicampurkan sehingga sebati. Garam dimasukkan dan kemudiannya air tanpa klorin dituangkan sehingga penuh. Larutan siap dibancuh dan boleh digunakan untuk proses penghasilan silaj seperti ditunjukkan dalam Gambar 1 dan 2.
 

Gambar 1 : daun nanas hancur dipadatkan di dalam kontena dan disembur dengan larutan EM   Gambar 1 : daun nanas hancur dipadatkan di dalam kontena dan disembur dengan larutan EM   Gambar 2 : Silaj yang siap digunakan sebagai sampel untuk dianalisis kandungan dan tahap ketoksikan silaj   Gambar 2 : Silaj yang siap digunakan sebagai sampel untuk dianalisis kandungan dan tahap ketoksikan silaj
Gambar 1 : daun nanas hancur dipadatkan di dalam kontena dan disembur dengan larutan EM   Gambar 2 : Silaj yang siap digunakan sebagai sampel untuk dianalisis kandungan dan tahap ketoksikan silaj

 

Jadual 1 : Bahan-bahan Penyediaan Larutan untuk Silaj Daun Nanas

 

BAHAN-BAHAN SUKATAN
Larutan EM 300 ml
Gula merah 1 kg
Garam 0.5 kg

 

Mukasurat: 1  2  3